dzikus
Wysłany: 2011-09-07, 10:36 Jakie badania robić na wypadanie włosów ?
Chciałbym w końcu ostatecznie poznać przyczynę mojego łysienia. Wybiorę się więc na badania i zdiagnozuje to i wyleczę. Potrzebuję jednak pomocy, gdzie takie profesjonalne badania można wykonać i co należy zbadać ? Słyszałem coś o trychologii, ale bardziej interesuje mnie coś o hormonach, a nie o zawartości miedzi, czy cynku we włosach co mi jest na h. potrzebne (za przeproszeniem).
No właśnie wszędzie tylko robią analizę pierwiastkową włosów (taki pic na wodę), ale o stwierdzeniu poziomu hormonów na podstawie badania włosów nie słyszałam.
Przyczyn nadmiernego wypadania włosów jest wiele, w niektórych przypadkach uzasadnione są badania hormonalne. Jednak są one drogie i powinny być dobierane przez lekarza specjalistę - najczęściej endokrynologa.
Kuba12
Wysłany: 2015-08-25, 21:36
a wiesz może jakie dokładnie badania się wtedy zleca?
Morfologię, Ferrytynę-białko, które odpowiada za gromadzenie żelaza oraz hormony: TSH, FT3, FT4, estradiol, testosteron, androstendion, DHEA-S, progesteron, prolaktynę.
Kuba12
Wysłany: 2015-09-16, 21:10
Michał dzieki za info. wczoraj bylem na konsultacji prywatnie w hair medice, na karcie pacjentka trycholog zapisala mi badania do wykonania i rzeczywiscie skierowala mnie do endokrynologa. ogolnie kondycja włosow samych w sobie zla nie jest, pomijając ten drobny szczegół, że jest ich coraz mniej :D takze teraz zkolei wybieram sie do endo i zobaczymy, co on powie. ale nadzieje mam, że wyniki badan nie będą złe i skazujące mnie na upodobnienie się do Homera Simpsona
Poszukaj dobrze informacji na temat badan hormonalnych, ja robilam o ile pamietam 14 hormonów (2 w inny dzien cyklu a reszta 3-5 dzien), alergie pokarmowe, nietolerancje pokarmowe i wymaz z wyprysku, wszystko mi rozpisala dermatolog i z wynikami kierowala dalej, o badaniach takich poczytasz na tej stronie https://zdrowa-ona.pl/
TSH
DHEA-S
progesteron (PRG)
prolaktyna (PRL)
folikulotropina (FSH)
estradiol (E2)
testosteron
luteotropina (LH)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum