Słyszałam, żeby zrobic sobie takie badanie ponieważ łysieję. Czy jest to badanie płatne czy wykonywane w ramach NFZ? Jak długo się czeka na wyniki? Jest to badanie krwi czy moczu? I w jaki sposób miałby ten wynik wpłynąc na leczenie?
Carola
Wysłany: 2014-05-02, 14:56
Z mojej strony polecam Ci zbadać mutacje MTHFR a także zrobić morfilogię, być może po porodzie Twój norganizm się osłabił? A jeżeli dodatkowo niedojadasz co przy malych dzieciach nie dziwi i mutację w tym genie, to do kompletu niewiele brakuje
Mimo wszystko polecam zastosowanie odpowiedniej diety. Badanie może najwyzej pokazac, że czegoś brakuje, natomiast lepiej te pieniądze zainwestowac w poradę dietetyka albo zdrowszą, bardziej ekologiczną żywność.
Polecam białko jajek i soi, są one bardzo bogate w różne aminokwasy więc dwa1-2 jajka dziennie powinnaś spokojnie zjadać. Najlepiej z przydomowej hodowli, te sklepowe nie mają takich samych właściwości.
Zrobiłąś może te badania?
Nie, nie zrobiłam ponieważ nie znam się na tym wszystkim :( dla mnie to za dużonazw, zależności, przedziałów, aż zgłupiałam.
Z resztą gdy przeczytałam Wasze opinie, że warto się lepiej zacząć odżywiać, stwierdziłąm to samo bo przecież jezeli mam niedobory to badanie conajwyżej je wykryje a nie naprawi natomiast dieta od razu powinna mnie wyleczyć.
Gdyby ktoś wiedział coś więcej na temat tych profili, byłabym wdzięczna za konkretne informacje, jak przysłowiowej krowie na rowie :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum