Wysłany: 2011-07-14, 08:40 Stres a wypadanie włosów
Witam wszystkich. Mam taki problem. Odkąd zacząłem studia, strasznie lecą mi włosy, szczególnie w czasie sesji. Czy to stres może powodować, że tak strasznie mi one wypadają ? Nie chcę po studiach być łysy. Chociaż jak widzę większość profesorków ma łysinki, więc może coś w tym jest ?
Być może, ale niekoniecznie. Studia to wiek 19-23 lata. W tym wieku najczęściej ujawnia się łysienie dziedziczne. Oczywiście, może to być chwilowe wypadanie włosów związane ze stresem, ale równie dobrze może to być efektem genów. Czy twój ojciec lub dziadek jest łysy lub ma rzadkie włosy ? Jeśli tak, to jesteś w grupie ryzyka. Jeśli nie, to również nie oznacza do końca, że to nie geny. Można zrobić badania w tym temacie.
Dzięki, a możesz mi jeszcze napisać gdzie zrobię takie badania ? Mój ojciec ma takie byle jakie włosy - niezbyt dużo, a jeden dziadek był chyba całkiem łysy, drugi tak pół na pół
Są kliniki, które takie badania wykonują. Poszukaj w necie. Jedna to się chyba nazywa Salve czy coś takiego. Oni zbadają ci głównie poziom wszystkich niezbędnych składników włosów. Jak będziesz miał wszystko OK, to możesz przyjąć, że to łysienie dziedziczne.
Raczej stres nie powinien tak działać na ciebie a rozumiem po sesji nie masz takiego intensywnego wypadania włosów? Może inny czynnik to powoduje bierzesz jakieś leki podczas trwania sesji na polepszenie koncentracji? Czy przed studiami miałeś takie problemy jak ktoś wspomniał może to być choroba dziedziczna wiec skonsultuj się z lekarzem.
Dowiedz się od ojca, kiedy zaczęło mu się tak robić, prawdopodobnie masz to dziedziczne,
Warto też iść do lekarza specjalisty, aby dowiedzieć się więcej na ten temat.
Jeżeli poszukasz, znajdziesz na forum preparat, który w 2 miesiące daje jakieś już efekty, może on? Zależy od lekarza + czy jesteś na coś uczulony.
Mari
Wysłany: 2018-08-28, 11:46
Mi od stresu na studiach pojawiły się siwe włosy, więc pewnie masz rację. Myślę, że powinieneś również zadbać o suplementację: magnez, wit. C, wit. D. i dietę ORAZ aktywność fizyczną.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum