Carola
Wysłany: 2013-11-17, 17:42 Skrzyp polny i pokrzywa
Stosowaliście? Nie chodzi mi tu o tabletki typu skrzypovita, tylko o taki skrzyp polny zbierany na naszych łąkach, parzony świeży.
Także mówimy o pokrzywie własnego zbioru. Nie wierzę w te "suszki" z expresu..
Co sądzicie o tych ziołach, jako sposobach na "małe łysienie" czyli utratę włosów ale nie powodującą powstawania pustych placów na głowie, tylko przerzedzającą populację włosów?
Moja mama ma problem i też coraz częściej słyszę uwagi, że mam słabe, rzadkie włosy, a dodatkowo jestem blondynką, które z natury mają włosy "gorszej jakości". A chyba takie ziółka nie zaszkodzą?
Powinnam poradzić wizytę u dermatologa, ale wiem, że oni nawet oczywistych chorób skóry (np. świerzb) od alergii nie potrafią odróżnić, więc mało który będzie w stanie określić przyczynę utraty włosów. Jeżeli dermatolog - to najlepszy, trzeba poczytać opinię i wtedy do takiego lekarza się wybrać.
Co do domowych sposobów. Na małą utratę włosów wszelkiego rodzaju zioła typu skrzyp, pokrzywa - pite oczywiście regularnie, drożdżowe mikstury, maseczki jajeczne - jak najbardziej. Plus podstawa to zdrowa, zbilansowana dieta. Jeśli przejdzie nam po tym, to znaczyło, że włosy wypadały nam z powodu niedoboru jakichś elementów w diecie.
Takie "domowe leczenie" warto przetestować przez 2 miesiące, regularnie stosując się do "babcinych" zaleceń. Jeśli leczenie naturalnymi metodami nie przyniesie ocekiwanych rezultatów, pozostaje dobry dermatolog i to im szybciej, tym lepiej :)
Carola
Wysłany: 2013-11-26, 18:58
Od dziś zaczynam kurację wzmacniającą - drożdże, skrzyp i pokrzywa w połączeniu z szeroko rozumianą zdrową dietą i suplementacją kompleksem witamin /coś w stylu tabletek CENTRUM, tylko taniej/. Zobaczymy czy mój problem jest natury nieodżywienia czy też mam predyspozycje "pomamine"
Nie mam koszmarnej utraty włosów, ale chciałabym je zagęścić i przyspieszyć ich wzrost, bardzo podobają mi sie mocne, zdrowe, dłuugie włosy :)
Pokrzywa jest rzeczywiście ok, ale słyszałem raczej o soku z jej korzeni.
Ponoć ten to dopiero potrafi działać cuda. Niestety nie spotkałem się z nim w żadnej aptece czy sklepie, być może w jakimś sklepie zielarskim byłaby szansa go dostać.
Najlepiej jednak jest chyba samemu go otrzymać ze świeżych korzeni tego zielska
Myślę, że warto spróbować
Oj tak tak!! Pokrzywa rosnąca w tej chwili pięknie i bujnie na łąkach, polanach i naszych działkach jest świetna na poprawę kondycji włosów, skóry i paznokci!
Konieczna jest tylko regularność, jak to przy ziółkach bywa no i cierpliwość..
bo najpierw trzeba po taką pokrzywę iść, umyć ją, przebrać, wycisnąć z niej sok lub zaparzyć napar, a następnego dnia powtórka z rozrywki
Chyba że ją zasuszymy ale też ile tej pokrzywy można suszyć
Skomplikowana sprawa, ale pokrzywy z torebek w marketach nie polecam leniwym, bo ona zupełnie nie zadziałą tak jak ta zbierana własnoręcznie, świeża
Bożenia
Wysłany: 2015-03-14, 20:20
Chciałam zacząć picie pokrzywy. Myślicie, że taka pokrzywa :"ekologiczna", nietorebkowana i droższa od zwykłej będzie ok? Słyszałam opinie, że ta najtańsza, biedronkowa jest też niczego sobie! Na łąkę mogę wyjść, ale chyba jest jeszcze za wcześnie :(
Ostatnio jak byłam u rodziców już zrywałam młodziutką porzywę! z pewnością jest ona bez porównania lepsza od pokrzywy z torebek! Myślę, że dobrym pomysłem jest picie na zmianę tej tańszej i droższej, jeśli chodzi o pokrzywy sklepowe a latem w miarę możliwości - po prostu polnej!
Pokrzywa rzeczywiście działa rewelacyjnie. Na włosy najlepiej działają płukanki (wystarczy zalać litrem wody 30 liści i po 15 minutach przecedzić). Sama taką płukankę stosuję przynajmniej raz w tygodniu.
leon36
Wysłany: 2017-02-06, 11:25
Takie naturalne suplementy są na pewno pomocne, ale moim zdaniem najskuteczniejsze są kuracje o potwierdzonym klinicznie działaniu. Czasami warto wydać trochę więcej pieniędzy, ale za to z odpowiednim efektem.
patrycja202
Wysłany: 2017-04-26, 07:36
basia98 napisał/a:
Pokrzywa rzeczywiście działa rewelacyjnie. Na włosy najlepiej działają płukanki (wystarczy zalać litrem wody 30 liści i po 15 minutach przecedzić). Sama taką płukankę stosuję przynajmniej raz w tygodniu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum