Wysłany: 2020-04-23, 11:47 Ciąża a zmiany stanu skóry głowy i włosów
Cześć,
Zwracam się do Was z nietypową prośbą. Jestem w pierwszej ciąży i stan mojej skóry głowy w zaskakującym tempie się zmienił.
Po użyciu tych samych kosmetyków co zawsze, skóra swędzi, piecze i jest napięta. Włosy są matowe i zauważam ich więcej na szczotce. Czasem mam też łupież.
Miał ktoś podobny problem i może wyjaśnić, dlaczego skóra głowy stała się tak wrażliwa? Czy to stan przejściowy? Jakie kosmetyki polecacie do pielęgnacji wrażliwej skóry?
Wiki82
Wysłany: 2020-05-13, 09:14
Swędzenie i podrażnienie skóry często jest niegroźnym, ale uciążliwym efektem ubocznym ciąży.
Jeśli dodatkowo masz łupież to symptomy, które opisujesz mogą się pogłębić, bo często się drapiesz i jeszcze bardziej podrażniasz skórę głowy.
Chociaż na wrażliwą skórę głowy nie ma lekarstwa, odpowiednia pielęgnacja może złagodzić objawy tej dolegliwości. Na początek spróbuj Head&Shoulders Sensitive Scalp Care. Testowałam i dla mnie okazał się wybawieniem :) Nie używaj też gorącej wody podczas mycia włosów. Ostatecznie w gabinetach kosmetycznych możesz poddać się zabiegom złuszczania naskórka lub mikrodermabrazji. Zabiegi te głęboko oczyszczają pory skóry.
W ciąży organizm kobiety przechodzi wiele zmian hormonalnych, co może mieć wpływa na stan skóry głowy...
Wiele kobiet skarży się na swędzenie i pieczenie skóry głowy prowadzące do przetłuszczania się włosów lub łupieżu. Dobre rozwiązanie na złagodzenie tych objawów to stosowanie delikatnych, neutralnych szamponów przeznaczonych do wrażliwej skóry głowy, a także unikanie produktów zawierających w swoim składzie SLSy czy parabeny
Jeżeli objawy się nasilają, najlepiej skonsultować je z lekarzem dermatologiem lub trychologiem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum