Dobi
Wysłany: 2014-12-19, 18:23 Pomocy dla syna!
Proszę o pomoc - mój syn ( lat 25) ma mniej włosów niż ja, 50-letni "staruszek"..
W naszej rodzinie dotąd nie bylo problemu łysienia, natomiast syn ma wydatne zakola i bardzo rzadkie włosy na całej powierzchni głowy. Co można z tym zrobić? Czy to może być genetyczne choć u mnie nie występuje?
Obraz wygląda jak łysienie androgenowe, czyli typu męskiego spowodowane zbyt dużym poziomem hormonu - DHT w okolicach mieszków włosowych, co powoduje miniaturyzację włosa i w efekcie łysienie.
Przeważnie skłonności do tego typu łysienia są jednak dziedziczone, więc dziwne jest, że u syna wystąpily takie objawy, podczas gdy u Pana nie
Dobi
Wysłany: 2014-12-26, 16:03
No dlatego napisałem, bo słyszałem, że łysienie można odziedziczyć.. ale on nie miał po kim. Czy po żonie, która nie łysieje (bo przecież nie jest facetem) ale jej brat ma z tym problemy mogło to przejśc na naszego syna?
No tak, syn mógł odziedziczyć skłonność do łysienia po rodzinie ze strony żony. Mogła też powstać pewnego rodzaju nowa mutacja powodująca łysienie lub mogły zaistnieć warunki do ujawnienia się skłonności do łysienia u syna, np. problemy hormonalne, stres..
Geny to nie jest taka prosta sprawa jak się wydaje.. Czasem skłonność do łysienia ujawnia się w kolejnym pokoleniu, czasem przez kilka pokolen wcale.. To zależy od penetracji danej mutacji więc równie dobrze u syna ta zmiana mogła się ujawnić bo był w tych 10% przypadków, w których gen się akurat ujawni.
Oczywi ście gen można dziedziczyć też od matki - tyle, że ona byla w tej sytuacji nosicielką bo ze względu na niedostateczne warunki hormonalne, u niej nie ujawniło się łysienie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum