Wysłany: 2012-02-17, 08:11 Najlepsza dieta dla odważnych
Mi włosy znacznie się poprawiły kiedy przeszłam na wegetarianizm. Mięso zakwasza organizm i osłabia. Częściej się choruje, pogarsza się stan skóry i również włosy. Odkąd przeszłam na wegetarianizm, zauważyłam ogromną różnicę. Bałam się strasznie na początku i długo odwlekałam tą decyzję, ale teraz nie żałuję i nigdy nie wrócę do jedzenia mięsa. Za dużo zzyskałam dzięki temu
Też się do tego przymierzam, ale to strasznie ciężka decyzja. Poza tymi wyrzeczeniami trzeba bardzo uważnie jeść żeby nie doszło do nierównowagi w organizmie. Też słyszałam, że pomaga na włosy, skórę i paznokcie, ale trochę się tego boję.
Niczego się nie bój. Ja też długo zwlekałam z decyzją, wiedząc już prawie rok wcześniej że będę wegetarianką, a teraz żałuję że straciłam rok świetnego samopoczucia i lepszego wyglądu. Mówię Ci ciach i już. Dzisiaj zjadłaś ostatni kawałek mięsa
Podziwiam tych ludzi, jednak sama nigdy się chyba nie zdecyduję, a czy na włosy pomaga to nie kwestionuję, ale gwarancji nie masz. Na pewno są łysi wegetarianie
Widzę, że tylko panie się wypowiadają w tej kwestii. Może dlatego, że łatwiej Wam zrezygnować z mięsa niż mężczyzną. Moje drogie powód wypadania włosów u mężczyzn to nie jest jedzenie mięsa lecz zupełnie inny.
Dlatego łatwiej zrezygnować kobietom z mięsa, ponieważ nie potrzebują tyle siły i energii.
gdzieś kiedyś czytałem.... ale to była jakaś wstawka, że mu człowieki (ludzie) powinniśmy się odżywiać wg grupy krwi. Jest taki podział i wykaz co dana osoba z dana grupą krwi powinna jeść. Co jej szkodzi, a co nie. Też jest tam bardzo dużo informacji na temat wypadania włosów. Taką książkę napisał chyba jakiś anglik, ale teraz nie pamiętam jak się nazywał ;( ale ze mnie gapa
Nie jestem taki pewien, czy to takie proste dla mężczyzny.. wydaje mi się to w ogóle nie realne.. nie rozumiem troszeńkę tej idei, skoro mięso ma wiele witamin?
Zapewne zrezygnować z mięsa dla osoby, która jada je na codzień nie jest wcale proste, jednak myślę, że się da. Co do tego witamin, owszem posiadają je, jednak też kiedyś o tym czytałem, że to pomaga, jest to 1 sprawa w której nie potrafię Ci obecnie powiedzieć dlaczego.
Kaziu11
Wysłany: 2013-06-24, 19:51
To też zależy jakie i jak zrobione mięso się jada, nie koniecznie od razu mięso musi być przyczyną wszelakich chorób i złego samopoczucia. Trzeba po prostu wiedzieć co i w jakich ilościach jeść. Przede wszystkim nie zbyt dużo tłustych mięs.
Nie mówimy, że są przez to choroby, jednak włosy mogą wypadać od tego, ale to tylko może być 1 powód, a wcale nie musi być u każdego. Różnie bywa, różne organizmy.
Kramal
Wysłany: 2013-08-23, 09:58 Re: Najlepsza dieta dla odważnych
moniaxxx napisał/a:
Mi włosy znacznie się poprawiły kiedy przeszłam na wegetarianizm. Mięso zakwasza organizm i osłabia. Częściej się choruje, pogarsza się stan skóry i również włosy. Odkąd przeszłam na wegetarianizm, zauważyłam ogromną różnicę. Bałam się strasznie na początku i długo odwlekałam tą decyzję, ale teraz nie żałuję i nigdy nie wrócę do jedzenia mięsa. Za dużo zzyskałam dzięki temu
Jeżeli jest to coś związanego z zakwaszaniem organizmu, to na pewno proponuje odstawić cukier, który wyjątkowo właśnie zakwasza organizm.
Sama zrezygnowałam z mięsa, gdy byłam jeszcze 12-13 latką i nie żałuję, a czuję się świetnie ;)
Włosy jednak mam przeciętne i paznokcie również, więc u mnie to nigdy nie miało z tym związku :) Aczkolwiek ogólna kondycja poprawiła mi sie znacznie a także samopoczucie.
Znam też mężczyzm wegetarian, więc myślę, że tu rolę odgrywa tu tylko przyzwyczajenie żywieniowe ew. światopogląd a nie płeć :)
Czytałem ostatnio nawet, ze nadmierne spożywanie mięsa i niedostateczne spożywanie warzyw i prod. pochodzenia roślinnego sprzyja rozwojowi łysienia typu męskiego..
Ciężko będzie zupełnie zrezygnować z mięsa, ale być moze na dobre by nam wszystkim wyszło jego ograniczenie do 1-2 razy w tygodniu, niedoborów białka nie wyprodukujemy, a mięso w inne dni trzeba będzie zastąpić zieleniną..
Nie narzekajcie, moja żona odkąd się poznaliśmy jest vege i wszystko z nią jest w porządku, zdrowa, silna, ładna :)
Mnie niestety dopadło łysienie... Nie jestem co prawda wegetarianinem, dodatkowo mam predyspozycje po tacie i dziadku, ale mięso jadam z umiarem, tylko poza domem i nie narzekam na jego brak ;) Być może dzięki jego małej dawce nie jestem jeszcze kompletnie łysy
Zdecydowanie nie zaryzykowałbym tak drastycznej zmiany diety i w sumie - całego życia dla miernej poprawy stanu włosów czy czegokolwiek innego.. Wolę jednak zostać przy diecie białkowej, opartej na pełnowartościowych białkach, umożliwiającej normalny rozwoj miesniom..
Najważniejsze jest, żeby dieta była zróżnicowana. Niedobór składników odżywczych wpływa niekorzystnie na stan włosów, powodując ich osłabienie i wypadanie.
leon36
Wysłany: 2017-02-08, 11:29
Dieta jest bardzo ważna. To co jemy ma ogromny wpływ na cały organizm. Jeśli chodzi o włosy, to poza dietą warto też postawić na jakąś sprawdzoną kurację. Lepiej zacząć zapobiegać zanim już będzie na prawdę za późno.
Jeżeli chcemy zrezygnować z jedzenia mięsa, musimy pamiętać, że organizm dalej potrzebuje zawartych w nim składników, takich jak żelazo czy białko zwierzęce. Składniki te możemy dostarczyć do organizmu jedząc fasolę, grzyby, kalafior, bakłażan, buraki, ziemniaki, orzechy czy soczewicę.
Uważam, że w dzisiejszych czasach jemy stanowczo za dużo mięsa...króluje na naszych stołach praktycznie codziennie, a w prosty sposób możemy przecież je zastąpić roślinami strączkowymi tj. : fasola , groch, soczewica, zielony groszek, bób, które są bardzo dobrym źródłem białka. Zawierają również niezbędne kwasy tłuszczowe , węglowodany oraz sporą dawkę witamin głównie z grupy B :)
No nie wiem... W diecie najważniejsza jest równowaga, a wegetarianizm wymaga jeszcze większego poświęcenia uwagi na to, żeby w tej diecie wszystko było. Ja bym się skupiła na tym, żeby nauczyć się najpierw bilansować dietę bez dodatkowych ograniczeń.
zgadzam się z poprzednimi wypowiedziami, ale nie wiem czy ktoś poruszył temat witamin w trakcie stosowania diety. Moja znajoma lekarka podpowiedziała mi, żebym podczas stosowania diety zakupiła sobie witaminy do połykania. Bez diety organizm czerpie witaminy z różnego rodzaju jedzenia które spożywamy, natomiast w trakcie ograniczania spożywania różnych pokarmów ograniczamy również przyjmowanie witamin w naturalny sposób... trzeba więc troszkę dopomóc stosując tabletki z witaminami.w każdej drogerii są też takie witaminy do rozpuszczsania w wodzie... one też są ponoć dobre
No nie wiem... W diecie najważniejsza jest równowaga, a wegetarianizm wymaga jeszcze większego poświęcenia uwagi na to, żeby w tej diecie wszystko było. Ja bym się skupiła na tym, żeby nauczyć się najpierw bilansować dietę bez dodatkowych ograniczeń.
Zgadzam się z przedmówczynią. Wydaje mi się, że najpierw najlepiej zbilansować dietę, żeby była równie bogata w owoce i warzywa, jak i w mięso.
Z własnej autopsji polecam dietę dr Dąbrowskiej. Może troszkę kalorię są zbyt bardzo ograniczone, ale czuję się teraz lepiej, a przy okazji można zrzucić parę kg.
Wiki82
Wysłany: 2018-10-12, 12:03
Ograniczone? Tam w ogóle nie ma kalorii. Poleci ktoś coś mniej inwazyjnego?
Lysostres
Wysłany: 2022-05-10, 15:52
Mięso zakwasza organizm xD Całe to zakwaszenie, to pseudonauka - a nikt tak nie zniechęca do wegetarianizmu, jak wege wojownicy, którzy każdą ciemnotę wcisną, byle było na ich.
Mięso zakwasza organizm xD Całe to zakwaszenie, to pseudonauka - a nikt tak nie zniechęca do wegetarianizmu, jak wege wojownicy, którzy każdą ciemnotę wcisną, byle było na ich.
Dlaczego mówisz, że zakwaszenie organizmu to pseudonauka ? Moim zdaniem tak nie jest. Co do wege, to owszem, nie jest to do końca dobre.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum