Wysłany: 2013-03-14, 09:25 Łysienie związane z celiaklią?
Witam
czy ktoś was kochani słyszał o takim związku? Czy celiaklia może mieć wpływ na łysienie? Moja siostra choruje na to, a mi coraz szybciej zaczynają wypadać włosy... Proszę pomóżcie!
PS. przepraszam jak już był ten temat, ale nie znalazłem w wyszukiwarce nic
zawsze przeciez facet ma predyspozycje do lysiny.celiakia - mysle ze nie powinna , ale to trzeba z lekarzem od celiaki porozmawiac,czasem bardziej leki niz sama przypadlosc powoduja wypadanie wlosow
Mari
Wysłany: 2018-08-28, 11:41
Szczerze mówiąc, nie wydaje mi się, chociaż warto omówić swoje objawy z lekarzem najpierw. Może wypadanie włosów jest związane z inną chorobą rozwijającą się w naszym organizmie. Lekarz powinien zlecić odpowiednie badania.
Celiaklia to choroba autoimmunologiczna w której organizm reaguje na gluten, białko występujące w pszenicy, życie i jęczmieniu. Choroba ta może mieć wpływ na zdrowie włosów, ale przyczyna nie jest bezpośrednio związana z łysieniem. Celiaklia może wpłynąć na stan skóry głowy, co może prowadzić do osłabienia włosów i wypadania. Nie jest ona jednak główną przyczyną łysienia.
Jeśli zauważasz szybkie wybadanie włosów może warto skonsultować się z dermatologiem lub trychologiem, którzy pomogą zbadać stan Twojej skóry głowy i włosów oraz pomóc w doborze odpowiedniej kuracji.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum