Witam serdecznie!
Chciałbym się Was sapytać, czy golenie włosów na głowie sprzyja ich wzmacnianiu i chęci odrastania?
Mam słabe i cienkie włosy, nie ma co ukrywać. Zauważyłem za to, ze golenie twarzy czy innych miejsc powoduje, że włosy odrastają mocniejsze, grubsze, ciemniejsze i jest ich więcej!
Czy można to przełożyć na włosy i pobudzić je do pięknego wzrostu np. regularnie przez pół roku goląc się na łyso?
Nie sądzę, żeby takie golenie pomogło, choć nie powinno też zaszkodzić.
A zdecydowałbyś się spróbować na sobie? Nie ukrywam, że jestem ciekawa efektu, ale biorąc pod uwagę logikę, to to nie ma prawa działąć.
Maszynką ścinamy przecież łodygę, czyli martwą część włosa, która nie ma kontaktu z macierzą, gdzie powstają komórki żywe włosa, decydującą o jego wzroście, grubości i wybarwieniu.
Dziękuję za odpowiedź!
Myślę, że jednak spróbuję raz zgolić włosy na łyso.
Będzie mi chłodniej i może to pomoże choć trochę poprawić jakość moich włosów.
Po wszystkim zdam relację z efektów :)
Minęły już dwa tygodnie, jestem ciekawa czy podjąłeś się próby golenia?
Bo jeśli tak, to krótkie włoski powinny być już widoczne i wyczuwalne. Stosowałeś może na ogoloną skórę dodatkowo jakieś wcierki ziołowe albo maseczki? Albo łykałeś jakieś tabletki? Bo to też może mieć wpływ na jakość odrostów
Ciężko powiedzieć po tak krótkich odrostach czy coś sie poprawiło. Włosy zgoliłem 1szego sierpnia, żeby mieć punkt odniesienia ile dni już rosną. Jak dotąd są baardzo króciutkie.
Ze "wspomagaczy" stosuję skrzyp i pokrzywę parzone razem 2 razy dziennie.
Kolego, kiedyś za młodu latem goliłem włosy
Nie wiem czy to pomagalo na ich gęstość, może odrobinę, ale chyba szybciej rosły.. takie miałem wrażenie bo im czściej goliłem tym szybciej odrastały
a jak ta Twój eksperyment? To juz 3 tygodnie, powinieneś coś wiedzieć
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum