Mam problem z włosami. Byłem u lekarza i powiedział mi, że najprawdopodobniej mam zapalenie mieszków włosowych i dał mi skierowanie do dermatologa na szczegółowe badania. Czy ktoś coś takiego miał ? Czy trudno to wyleczyć ? Objawy są takie, że mam uczucie że łamią mi się włosy u ich podstawy. Pomaga mi ich umycie, ale po kilku godzinach znowu powraca to nieprzyjemne uczucie. Nie będę mył przecież włosów 5 razy dziennie. Jestem załamany
Zapalenie mieszków włosowych fachowo zwane folliculitis, występuje najczęściej u młodych osób, często dotkniętych trądzikiem. Zapalenie wywołuje gronkowiec złocisty (Staphylococcus aureus). Wokół włosa pojawia się zaczerwienienie lub guzek. Powoduje to znaczne osłabienie mieszka włosowego i prowadzi jego wypadnięcia. Najprościej zastosować maść z antybiotykiem mupirocyn lub antybiotyk doustnie. Choroba lubi nawracać. Ważne jest częste mycie ciała oraz noszenie czystej bielizny.
Jak kolega wspomniał przede wszystkim odpowiednia higiena która obowiązuje każdego z nas ;)
Jedną z przyczyn może być zbyt częste golenie włosów, więc jeśli robisz to zbyt często to przystopuj. Zmniejsz częstotliwość np o 1/3. Warto abyś poznał przyczynę, dzięki temu dowiesz się czego nie robić na przyszłość ;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum