Witajcie,
jestem tu, ponieważ zacząłem stosować minoxidil i coś jest nie tak. Skóra głowy po zastosowaniu preparatu niemiłosiernie mnie piecze i swędzi. Dodatkowo zauważyłem, że robi się czerwona i podrażniona.
Nie są to wysypkowe kropki, ale raczej podrażnienie, więc nie wiem czy zasadnie podejrzewać tutaj alergię?
I czy w takiej sytuacji odstawić lek, na który się wykosztowałem, czy spróbować przeczekać tę reakcję organizmu bo może sama minie?
Uczulać może wszystko, tym bardziej lek. Uczulenie na skórze nie musi się objawiać wysypką, ale także podrażnieniem, świądem, zaczerwienieniem, opuchlizną, bąblami i w różnych innych formach. Moim zdaniem powinieneś niezwłocznie zasięgnąć porady lekarza, być może jest to chwilowa reakcja organizmu na nowy specyfik, a może to nietolerancja któregoś ze składników leku. Jest też inna opcja - minoxidil sensitive, który jest stworzony specjalnie dla delikatnej skóry, skłonnej do podrażnień.
W każdym razie warto wszystko skonsultować z lekarzem prowadzący i wspólnie ustalić jakieś kroki, bo raczej przewlekłe stosowanie preparatu wywołującego tak ostry odczyn na skórze da wiecej szkody niż pożytku.
Byłem u lekarza i rzeczywiście kazał odstawić ten lek i zmienić go na formę łagodniejszą, ale do momentu wygojenia podrażnień mam na skórę nie stosować żadnego z preparatów. Ponoć w mojej reakcji alergicznej nie jestem osamotniony - wiele osób zgłasza podobne objawy.
Teraz mam tylko nadzieję, że minoxidil sensitive nie wywoła już podrażnień i świądu
Zacząłeś już stosować inny lek? Chciałabym się dowiedzieć czy nadal występują u Ciebie te objawy uczulenia po odstawieniu tamtego środka. I jak stan Twojej głowy? wygoiła się ładnie?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum